Dayan Qigong




Dayan Qigong 'De wilde gans Qigong'

‘Dayan’ is het Chinese woord voor wilde gans, een sterke en energieke vogel die een hoge leeftijd kan bereiken, ‘Qi’ (tsjie), soms ook geschreven als Chi is bio-energie, onze vitale energie van het lichaam, ‘Gong’ (koeng) en ‘gong’ betekent het doen van oefeningen die je bewust maken van die energie. betekent het beoefenen tot we het gaan beheersen.
Een van de meest beoefende Qigongs is Dayan Qigong. De Chinese regering heeft Dayan Qigong uitgeroepen tot een van de beste Qigongs van China.

Ganzen leven in groepsverband en vliegen samen in grote groepen. Ze vliegen in V-vormige formaties van golvende linies. Door in V-formatie te vliegen verminderen zij de luchtweerstand en hebben de vogels een grotere vliegcapaciteit. De ganzen die volgen maken gebruik van de lift die volgt uit de vleugelslag van de voorganger. Tijdens het vliegen praten de ganzen met elkaar. De achterste ganzen moedigen de voorste aan om op snelheid te blijven. Als een gans ziek wordt of gewond raakt en daardoor niet meer in staat is mee te vliegen dan zullen twee ganzen bij de zieke gans blijven totdat deze hersteld is of overleden.
Ganzen zijn monogaam, de paren blijven hun hele leven bij elkaar.
Ganzen zijn zeer waaks en kunnen lelijk met hun vleugels slaan.
Om deze reden worden ganzen als waakvogel gehouden. Dayan Qigong is gebaseerd op de bewegingen, gewoonten en het karakter van wilde ganzen.

De eerbiedwaardige monnik Dao An, van de Daoïstische Kunlun school in de Jin Dynastie heeft 1800 jaar geleden, Dayan Qigong bedacht en uitgewerkt. Qigong werd in het verleden niet zomaar aan iedereen doorgegeven. In de vorige eeuw koos Yang De Shan, de 26 ste ‘erfgenaam’ van de Dayan Qigong, zijn 13-jarige kleindochter Yang Mei-Jun uit om de leer van de Dayan Qigong door te geven. Zij heeft in de oorlog talloze martelingen kunnen doorstaan door het beoefenen van qigong en meditatie. Ze besefte na de oorlog, dat dit haar leven heeft gered en besloot vervolgens de traditie te breken door aan iedereen die maar wilde leren, les te geven. Ze ontving ongeveer 70 jaar later een eretitel van de Peking Wetenschappelijke Qigong Vereniging en verschillende eredoctoraten van vele andere universiteiten.

Grandmaster_Yang_Mei-Jun
Grandmaster Yang Mei-Jun, 80 jaar


Yang Mei-Jun
Grandmaster Yang Mei-Jun oefent in het park

In 2002 overleed Grandmaster Yang Mei-Jun op 106 jarige leeftijd. Zij was de 27ste erfgenaam van de Dayan Qigong. Haar belangrijkste advies is: “Blijf Dayan Qigong beoefenen om vooruit te komen in de Dayan Qigong”. Oftewel “Blijf Dayan Qigong oefenen om vooruit te komen in je leven”.
Haar zoon, Chen Chuan Gang, nu Grandmaster Chen, is nu erkend als de 28ste erfgenaam en geeft les in China.

HuiLiu en Yang Mei-Jun
Master Hui Liu en Grandmaster Yang Mei-Jun in Peking

Master Hui Liu is een oud-leerling van Grandmaster Yang Mei-Jun. Dayan Qigong is een van de vele manieren om aan je eigen gezondheid te werken. Doel hiervan is het bewust worden van de levensenergie, Qi, in het lichaam, die te stimuleren, in balans te brengen en te houden, waardoor gezondheidsklachten worden voorkomen of verminderd, niet alleen de fysieke, maar ook de mentale. Dit heeft ook betrekking op preventie van ziekten, zo lang mogelijk onze gezondheid optimaal te behouden, ons welzijn te bevorderen en de hoop niet op te geven. Wilde Gans Qigong is goed voor:
- de bloedcirculatie
- de ontwikkeling van de ademhaling
- coördineren van de bewegingen
- het soepel maken van het lichaam
- bevordering van een levendige geest
- het bewust worden van de werking van Qi binnen en buiten je lichaam
- het verbeteren van je evenwicht
- ontspanning van lichaam en geest
- de balans tussen Yin en Yang

Master Hui Liu
Terug naar boven