Theeceremonie

De Chinese theeceremonie is een traditie die al meer dan 4000 jaar bestaat. Oorspronkelijk werd thee vooral als medicinale drank gedronken. Zo kon Shen Nung, de vader van de Chinese medicijnen, met behulp van theebladeren verschillende soorten gif uit zijn lichaam doen verwijderen. Nog steeds wordt op confuciaanse, daoïstische en boeddhistische scholen in China thee gedronken voor een goede gezondheid.

Lu Yu

Lu Yu is grondlegger van de Chinese thee cultuur

Voor medicinaal gebruik, is thee van koude natuur. Het drinken van thee is het best voor een aandachtig, toegewijd, zuinig en deugdzaam persoon. Wanneer zo een persoon dorst, koorts, ongemak in de omgeving van de borst, hoofdpijn, droge ogen, uitgeputte ledematen of ongemak in de botten ervaart dan kunnen vier of vijf slokjes thee de geest verfrissen, gelijk zoete dauw. Echter, het ontijdig plukken, ruwe behandeling of het mengen met gras kan een persoon ziek maken.

Bloemen

Terug naar boven

De Afkomst

De theeplant (Camellia sinensis) is een plant die van oorsprong voorkomt in Zuidoost-Azië. Het groeit in de omgeving van de Ba Berg, in valleien en vlaktes. Sinensis is Latijn voor Chinees. Van deze plant worden witte-, groene-, oolong en zwarte thee gemaakt. De jonge scheuten van deze plant worden gebruikt om thee te produceren.

De bloemen lijken op rozen. De zaden op palmen. De stronken lijken op een kruidnagel en de wortel op een walnoot. De meest geschikte omgeving voor het planten van thee is verteerd gesteente, daarna een gravel bodem en daarna gele klei.

In het algemeen, als de vaardigheid van het planten niet goed wordt beheerst, dan kan de thee boom zelden tot ontplooiing komen. De manier van planten is overeenkomstig met het planten van meloenen. Na drie jaren kan de eerste thee worden geoogst. De kwaliteit van de thee die in het wild groeit, is beter dan de thee die in tuinen groeit. Een paarse loot is beter dan een groene loot wanneer het op een zuidelijke helling en in de schaduw groeit. Slanke bladeren met de vorm van een bamboe stengel zijn beter dan dunne bladeren. Gedraaide bladeren zijn beter dan vlakke bladeren. De thee die groeit op een schaduwachtige helling of in een vallei is van lage kwaliteit en verdient het niet om geplukt te worden. Het heeft een lamlendige kwaliteit en kan buikproblemen veroorzaken.

Thee geschiedenis

Terug naar boven

Thee geschiedenis in China

Wanneer begon men thee te drinken? Een hele tijd voor het begin van de jaartelling.
Waar begon men thee te drinken? China.

Hieronder een vertaling van de inleiding van een Chinees theeboek geschreven ten tijden van de Ming dynastie. Hieruit blijkt duidelijk de veranderingen die thee is ondergaan in termen van de productie methodes, het drinken van thee, thee cultuur en de thee zelf. De thee zoals die geproduceerd werd in de Ming dynastie lijkt nog erg op de groene thee die we vandaag de dag drinken.

Lu Yu was de schrijver van het eerste theeboek genaamd “Thee Geschrift” en wordt gezien als de grondlegger van de Chinese thee cultuur en zelfs als een heilige. De Tang dynastie wordt over het algemeen beschouwd als de meest glorieuze periode in de Chinese geschiedenis. Vandaar ook dat de Chinatowns over de hele wereld vandaag de dag “Tang Mensen Straat” worden genoemd door de Chinezen zelf. Echter de schrijver van dit boek uit de Ming dynastie lijkt een voorkeur te hebben voor de thee uit de Ming dynastie.

Thee begon te bloeien in de Tang dynastie (619 - 907) en kwam tot hoogconjunctuur in de Song dynastie (960-1279). Door het lezen van “Thee Geschrift” van Lu Yu en “Korte introductie over het identificeren van thee” door Huangru, kom je tot de realisatie dat met de verandering van tijd, de productie van thee overeenkomstig verandert. Thee werd fijngemalen tot fijne poeder in de Tang dynastie, terwijl het de vorm aannam van de Gouden Draken Cake ten tijden van de Song dynastie.

In deze tijd streefden men naar luxe en noviteit. Ze deden hun best om het proces van thee productie te perfectioneren en zochten naar roem. De ware natuur van thee is op zo een wijze misbruikt. Als dichters, letterkundige, geleerden en beambten zullen horen over de thee van de Ming dynastie (1368-1644) dan zullen ze een gevoel van bewondering ervaren. Thee productie en thee in de Ming dynastie is heel anders vergeleken met die in de Tang of Song. Voorheen werd de nadruk gelegd op ingewikkeldheid terwijl de hedendaagse (Ming thee) de nadruk legt op eenvoud. Voorheen werd de vaardigheid van stomen en fijnmalen toegepast terwijl hedendaags de vaardigheid van het “bakken” wordt aangewend. Echter de thee van nu heeft een lichte frisse kleur en aan langdurige smaak. Het is niet zo dat de methodes van voorheen vandaag de dag in zijn geheel niet worden toegepast, het is enkel dat de methodes meer verfijnd en geïnnoveerd zijn.

Lushan

In China is overal heet water beschikbaar. Men had altijd een eigen theepot en thee bij zich. Zo kon men overal genieten van thee waar men ook wil. Hoog in de bergen, na een meditatie of voor sommige die schilderen of gedichten maakten in de natuur. Terug naar boven

Een paar theesoorten

Er zijn veel soorten thee: groen, rood, Oolong, wit, zwart, geel en vruchtenthee. De beste thee komt van de hoogste bergen waar de lucht zuiver is en de omgeving rustig en natuurlijk.

Groene theesoorten zijn bijvoorbeeld: Tie Guan Yin, Bao Zhong, Qing Cha, light Oolong, Long Jing, Gao Shan, Bi Luo Chuan. Ze zijn allemaal verschillend bereid en hebben uiteenlopende kwaliteiten. Deze groene theesoorten zijn heel geschikt voor een theeceremonie.

Witte thee

Witte thee, de nog niet ontvouwen theeblaadjes, geplukt in het voorjaar, met een hele lichte afschenk en looizuurarm. Volledig handbewerkt. Mild en geurig.

 

Grote theebladeren

Grote theebladeren die tot kogeltjes zijn gerold. Bij het theezetten ontvouwen ze zich tot prachtige grote theebladeren. Zacht en geurig.

 

Bi Luo Chuan

Een van de meest beroemde theeën uit China. De Bi Luo Chuan wordt 's ochtends vroeg geplukt, waarbij men enkel de kleinste theeblaadjes verwerkt tot deze exclusieve thee! Voor één kilo van deze thee heeft men ongeveer 130.000 blaadjes geplukt! Het drinken van deze groene thee is een ervaring op zich, met een heerlijke, sterke geur en een zacht verfrissend aroma. Als u een groene theeliefhebber bent is dit een van de theeën die wij u sterk aanraden!

 

Gefermenteerde thee

Een hele fraaie fijnbladige, gefermenteerde thee, looizuurarm, donker maar niet sterk. Mild, geurig, kruidig en vol.

 

Theebloemen

Een mooi en apart bosje bloemen, theebloemen!

 

Aged Top Grade Ripe Mini Tuo Cha

Deze Aged Top Grade Ripe Mini Tuo Cha is van oogstjaar 2003 en gemaakt van hele bladeren. Deze Pu erh “Coins” wegen per stuk ongeveer 6 gram. Met 1 Coin kunt u makkelijk meerdere keren thee bereiden.

 

De kunst van thee maken en schenken is een oude Chinese gewoonte van filosofische aard. Tijdens een workshop 'theeceremonie' vertel ik onder meer over de klei waar het theeservies van gemaakt wordt, de verschillende soorten thee, de wijze van theezetten en hoe je van thee kunt genieten door goed je zintuigen te gebruiken (wat dat betreft lijkt het wel een beetje op het proeven van wijn). Met je ogen beoordeel je de kleur, met je neus ruik je het aroma, met je oren hoor je het openen van de theebladeren en het inschenken van de thee in de kopjes, met je tong proef je de smaak en met je hart voel je de spirituele weldaad. De thee wordt gedronken uit origineel Chinees serviesgoed voor ceremonies.

Chinees serviesgoed Hoog en laag theekopje

Het hoge thee kopje is om de thee te ruiken en het lage theekopje is om de kleur te beoordelen en eruit te drinken.

De theekopjes moeten van de binnenkant van witte porselein zijn, zodat de kleur van de thee goed tot zijn recht kan komen.

I-Xing theepotten van China I-Xing theepot

I-Xing theepotten van China

Een Japanse theeceremonie wordt vaak in stilte uitgevoerd, zittend op de grond. De Chinese ceremonie is anders; je zit gewoon aan tafel en er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen en van snacks te genieten. Niets is opgelegd, de groep kan zelf bepalen waar men over wil praten.

plaatje_komt_nog

Van bamboe gemaakte benodigdheden voor de theeceremonie

Voor geïnteresseerden kan ik ook uitgebreider ingaan op aspecten van de Chinese cultuur, zoals ik die heb leren kennen. De workshop wordt op afspraak gegeven aan groepjes van 6 tot 12 personen, bij mij in Den Haag, of op verzoek op andere locaties in de regio Leiden - Den Haag - Rotterdam. Een theeceremonie duurt ongeveer 2,5 uur.

Mail of bel voor meer informatie: wildegansqigong@gmail.com of 06 419 24047.

Om alvast in de stemming te komen geef ik hieronder enkele tips voor het zetten van thee.

Laat het water nooit in de theepot met theebladeren staan. Hierdoor wordt de thee te sterk en gaat de smaak achteruit.

Als je lente- of jonge bladeren groene thee drinkt, haal dan het deksel van de theepot nadat je thee hebt geschonken; zo blijft de frisheid van de thee behouden.

Drink de thee warm.

Theehuis

Theehuis

Terug naar boven