Over mij

Jane Siok-Tjoe Siek

Mijn wortels liggen in Indonesië, ik woon sinds 1970 in Nederland. Hier heb ik een gezin gesticht en een eigen zaak geleid. Door omstandigheden heb ik mijn twee kinderen grotendeels alleen moeten opvoeden en heb ik enkele jaren geleden mijn zaak moeten verkopen. Het was niet gemakkelijk en soms vroeg ik mij af waarom ik het leven niet wat meer kon sturen zoals ik het hebben wilde.

Jane Siok-Tjoe Siek en Dr. Yang Jwing-Ming

Een ommekeer in mijn leven deed zich voor toen ik in 1993 Dr.Yang Jwing-Ming ontmoette. Ik raakte geboeid door zijn grote kennis over de Chinese geschiedenis en de theorie en filosofie over Qigong en Taiji. Ik begon zijn boeken te lezen. Ook bezocht ik zijn seminars en summercamps, en volgde ik zijn trainingen aan YMAA International in Boston. Wanneer we de kans hebben om te trainen, tijdens een seminar of workshop, trainen we samen in welk land dan ook.

YMAA Summercamp

Tijdens een Qigong-conferentie in 2004 in San Francisco ontmoette ik Master Hui Liu. Op haar uitnodiging ging ik in dat zelfde jaar Dayan Qigong bij haar studeren. Van haar heb ik “Qigong en vrouwen” geleerd. Verder heb ik van haar kalligrafie, voeding met kruiden en de kunst van de Chinese theeceremonie geleerd. De kalligrafie, het schilderen of schrijven op Chinees rijstpapier met verschillende soorten penselen en zwart inkt of kleurverf, draagt bij aan de innerlijke vorming. Het leert je om rust te ervaren, om je te concentreren en om te voelen wat je wilt doen.

Jane Siok-Tjoe Siek en Master Hui Liu

Master Roger Whidden is van belang geweest voor mijn ontwikkeling, hij heeft me veel over de meditatie en Taijiquan bijgebracht. Van hem heb ik vooral geleerd hoe je Qigong en Tai Ji voor kinderen kunt toepassen. Hij heeft veel ervaring met het werken met kinderen.

Jane Siok-Tjoe Siek en Master Roger Whidden

Deze drie leraren hebben mij geleerd wat de bedoeling is van het leven. Als je iets wil leren is het ook vanzelfsprekend dat je veel moet oefenen. Van je leerproces leer je jezelf kennen en disipline op te bouwen. Je leert je emotionele denkwerk te veranderen met je verstand (wijsheid) en zo bereik je een hoger inzicht van de betekenis van je leven. Je leert meer voelen. Voelen is een taal.

Ik ben hun veel dank en respect verschuldigd. Dankzij hen heb ik leren loslaten. Mijn leven wordt niet meer beheerst door controledrang en het zoeken naar erkenning of zekerheden in het leven. Dat loslaten geeft een enorm bevrijd gevoel. Heeft het met leeftijd te maken? Nee, maar wel met inzichten. Ik ben geduldiger geworden, heb meer vertrouwen gekregen, heb respect voor de wetten der natuur. Mijn natuurlijke uithoudings- en doorzettingsvermogen zijn vergroot en hebben mij gestimuleerd om Qigong-docent te worden.

Het is mijn overtuiging dat een mens met de ontwikkeling van de balans in Mind (denken), Body (lichaam) en Soul (geest, spirit) een leven lang bezig is. Maar het is een mooie reis die veel goeds brengt! Terug naar boven